Vanwege vakantie kunnen verzendtijden afwijken. Bedankt voor uw begrip!

Tanden Wisselen

Tanden Wisselen

Het wisselen van melktanden is iets dat bij het proces van ouder worden hoort. Voor kinderen is dit een gebeurtenis waar ze naar uit kijken, ze verliezen hun kindertanden en krijgen er een volwassenengebit voor terug. De leeftijd waarop dit gebeurt, verschilt en ook de snelheid van het wisselen varieert per kind.

Ontstaan Van Het Melkgebit

Rond de zesde week van de zwangerschap wordt er een melkgebit gevormd. Wanneer het kindje geboren is, zit het melkgebit en een deel van het blijvende gebit onder het tandvlees. De eerste tandjes komen rond de vijf à acht maanden door. Het kan ook voorkomen dat een baby met een tand geboren wordt. Tijdens het doorkomen van de tanden, kan het kind zich slecht voelen: uitslag, huilerig en verhoging zijn symptomen die vaak worden gezien.

Wisselen Van Tandjes

Wanneer het kind vijf jaar is, begint het wisselen van de melktanden plaats te vinden. Dit kan echter ook een paar jaar later gebeuren. Gemiddeld gezien vindt het wisselen van melktanden plaats tussen de vijf en veertien jaar oud. Als eerst komen de nieuwe blijvende kiezen door. Dit valt vaak niet op, omdat ze naast de melktanden en –kiezen groeien. Wanneer uw kind rond die leeftijd klaagt over pijn in de mond, kan het zo zijn dat het de blijvende kiezen zijn die aan het groeien zijn.

Het groeien van de volgende tanden en kiezen van het blijvende gebit valt wel op, omdat het melkgebit uitvalt. Er moet namelijk plaats worden gemaakt voor de vervangende tanden. Op 13-jarige leeftijd zijn er geen melktanden meer aanwezig en komen alleen nog twee grote kiezen door. De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die groeien. Echter, dit is niet bij iedereen het geval. Ze komen normaliter tussen 18- en 24-jarige leeftijd door, maar het kan ook zo zijn dat ze niet doorkomen of zelfs afwezig zijn. Het is een gewoonte dat kinderen hun melktanden bewaren.

Onderhouden Van Het Gebit

Het is belangrijk om het gebit van uw kind vaak te bekijken. Tijdens het doorkomen van tanden is de kans op bederf groter, omdat het glazuur niet uitgehard is. Bekijk daarom het gebit regelmatig en leer kinderen hun tanden goed te poetsen. Hier hebben ze niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn profijt van. Het melkgebit is namelijk de basis voor een blijvend gebit.

Wanneer melktanden eerder uitvallen, kan dit een scheefheid van het blijvende gebit veroorzaken. Melktanden die er slecht aan toe zijn, ontstaan vaak doordat er niet secuur wordt gepoetst, te lang uit een fles wordt gedronken, of door verkeerde voedingsgewoonten. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd goede gewoonten te leren, aangezien het moeilijker is om slechte gewoonten af te leren, dan goede gewoonten aan te leren. Ontstekingen in het melkgebit dienen tevens voorkomen te worden, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan de nog niet doorgekomen blijvende tanden. Gaatjes kunnen ervoor zorgen dat de blijvende tanden die in de buurt van de melktanden staan, worden aangetast.

Hoe Ontstaat Het Wisselen Van Melktanden?

Het wisselen van melktandjes gebeurt doordat een blijvende tand of kies tegen de wortel van een melktand of –kies aanduwt. Door dit proces ontstaat er een stof die ervoor zorgt dat de wortel oplost en een blijvende tand kan doorkomen. De melktanden en –kiezen vallen uit en op de uitgevallen tanden en kiezen is (meestal) nog een beetje wortel te zien. Het verschilt per situatie of dit proces zeer doet. De ene keer gaat het wisselen gemakkelijk, maar het kan ook voorkomen dat een tand niet wil uitvallen en een tijd blijft zitten. Vooral tijdens het poetsen is dit vervelend en kan het vervelend zijn voor het kind. Bij pijn kan een kinderparacetamol worden gegeven om het ongemak enigszins te verlichten. Wanneer de melktand of –kies te lang blijft zitten, kan de tandarts helpen bij het verwijderen ervan. Dit is voor de tandarts eenvoudig, omdat de wortel al deels is opgelost.

Verharden Van Glazuur

Zoals al eerder beschreven is het belangrijk om goed te poetsen. Het nog niet goed geharde glazuur dient gepoetst te worden met fluoride tandpasta, dit helpt het glazuur hard te laten worden. Er kan tevens gekozen worden om de tanden door een tandarts of mondhygiënist te laten sealen. Wanneer tanden net doorkomen, hebben ze meer groeven waar eten in kan blijven hangen. Dit is lastig schoonmaken, zelfs wanneer er nauwkeurig wordt gepoetst. Door het te sealen, wordt de kans op gaatjes en beschadiging aanzienlijk kleiner.

Bewaren Van Melktanden

De tandjes van het melkgebit zijn een leuk aandenken om te bewaren. Er bestaan speciale tandendoosjes waarin je de melktanden in een pasta kunt drukken, waardoor alle tanden netjes worden opgeborgen. Op deze manier zie je de tanden precies zoals ze in het gebit zaten. Daarnaast worden de tanden niet bros en drogen de tanden niet uit. Daarnaast is er ook plek om een foto toe te voegen, zodat te zien is van wie het melkgebit was! We hebben tandendoosjes in de volgende kleuren: blauwroodroze en lime groen.

Het Tandenfee Verhaaltje

Om het wisselen van de melktanden voor de kinderen wat leuker te maken, is het idee van de tandenfee ontstaan. Kinderen kunnen de melktanden die zij verliezen ’s nachts onder hun kussen leggen, waarna de tandenfee er een muntje voor teruggeeft. Op deze manier krijgen kinderen een (extra) zakcentje en wordt het idee van tanden wisselen zelfs leuk! Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de kinderen goed poetsen – anders komt de tandenfee niet langs. In het zuiden van europa is de tandenmuis de vervanger van de tandenfee. De tandenmuis wordt ookwel Topin genoemd.